De invloed van verduurzamen op de verschillende branches

Duurzaam hier, duurzaam daar, duurzaam zijn en duurzaam pijn. Alle Nederlanders hebben er wel mee te maken. Of het nou het duurder worden van de gasrekening, het overstappen naar een elektrische auto of het plaatsen van nieuwe zonnepanalen is. Duurzaamheid heeft een steeds grotere invloed op ons doen en laten. Ook als bedrijf heb je te dealen met de verduurzaming van de maatschappij en zul je hier als bedrijf op in moeten spelen. In dit artikel vertel ik je graag per branche hoe de verduurzaming te werk gaat en hoe bedrijven zich telkens weer aan weten te passen.

Brandstofleveranciers gaan elektrische mobiliteit leveren

We hebben nog wel een aantal jaren voordat alle auto’s elektrische moeten zijn. Toch zullen de tankstations er over een aantal jaren heel anders uit ziet. Want meer elektrische auto’s betekent minder tanken en dus minder inkomsten voor tankstation, maar ook de diesel leveranciers die de tankstations bevoorraden. In de studentenstad Enschede is er dit jaar een enquete ingevuld door alle 20 tankstations in Enschede. Hierin werd gevraagd hoe de pomphouders de toekomst inzien en de resultaten waren opmerkelijk:

  • 50% van de tankstations verwacht over 10 jaar niet meer te bestaan
  • 25% van de pomphouders wil zelf groene stroom gaan opwekken en deze vervolgens gebruiken om elektrische auto’s op te gaan laden.
  • 25% van de tankstation verwacht dat elektrisch rijden gaat floppen en maakt zich geen zorgen over de toekomst.

De toekomst zal uit moeten wijzen wie het bij het juiste eind heeft.

De zonnepanelen bedrijven boeren goed

Waar bij de één de toekomstige omzetprognoses vanwege de verduurzaming teruglopen lopen deze bij de ander sterk op. Zo hebben de zonnepanelen leveranciers de laatste jaren een flinke omzetstijging weten te realiseren. Zo moeten nieuwbouwhuizen standaard worden voorzien om aan de EPC-normen te voldoen en hebben veel bestaande huizen nog geen zonnepanelen op hun dak liggen. Zelf ben ik woonachtig in Losser en besloot ik om ook te gaan investeren in zonnepanelen. Ik ben er zelf altijd fan van om lokaal te kopen en dus ging ik op zoek naar een lokale partij die mij zonnepanelen kon leveren. Ik voerde de zoekopdracht ‘zonnepanelen Losser’ in bij google en kwam terecht bij een lokale partij die mij keurig heeft geadviseerd.