Een milieubewuste vakantie

Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan de acties die wij als mensen nemen die impact hebben op het milieu. Een groot voorbeeld hiervan is de CO2 uitstoot waar wij verantwoordelijk voor zijn. Nu zal je als consument snel denken dat jij hier maar een kleine impact op hebt en zodoende geen grote verandering kan maken. Hier gaat de redenering echter fout. Als iedere consument namelijk een andere, meer milieubewuste, keuze zou maken zou dit een rigoureus verschil maken voor ons milieu. In deze blog bespreek ik een aantal mogelijkheden om als consument een verschil te maken voor het milieu.

CO2 uitstoot

Neem als voorbeeld uw zomervakantie. Als je een verre reis maakt, zal je waarschijnlijk het vliegtuig nemen naar deze bestemming. Echter stoot een vliegtuig enorm veel CO2 uit. Daarom geven vliegtuigmaatschappijen vaak tegenwoordig de mogelijkheid om voor een paar euro je CO2 gebruik van het vliegtuig te kunnen compenseren.

Wat uiteraard een milieuvriendelijkere oplossing zou zijn, zou om niet met het vliegtuig te gaan. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een leuke autovakantie. Je zou denken dat een auto veel CO2 uitstoot, en dit is ook zo, echter stoot een auto maar een klein gedeelte uit van wat een vliegtuig aan CO2 uitstoot. Een zonvakantie naar Bali voor 2 personen stoot zo’n 8000 kilo aan CO2 uit, terwijl een autovakantie naar Zuid-Frankrijk ongeveer maar een tiende hiervan uitstoot. Ben je ook nog met 2 kinderen, dan is het verschil nog groter. Je stoot dan zo’n 16.000 kilo aan CO2 uit als je naar Bali zijn vliegen met het gezin, terwijl je nog steeds ‘maar’ 800 kilo CO2 zou uitstoten als je met je volvo v40 occasion heen en weer naar Zuid-Frankrijk rijdt. Dat is dus 20 keer zoveel CO2 uitstoot, die jij als gezin kan bepalen. Je maakt dus degelijk een verschil door een autovakantie te kiezen in plaats van een vliegvakantie.

Plastic flesjes

Echter zijn er op een vakantie nog meer dingen waar je aan kunt denken. Zo kan je bijvoorbeeld waterflesjes hergebruiken in plaats van constant nieuwe flesjes te gebruiken. Koop hiervoor bijvoorbeeld een thermofles of een harde plastic fles en dan hoef je nooit meer plastic flesjes te kopen. Er zijn namelijk steeds meer punten waar je water, of andere dranken, soms zelf gratis, kan tappen.

Accommodatie

Ook de plek waar je verblijft heeft veel impact om het milieu. De meeste milieu bewuste optie is kamperen, hierbij wordt namelijk gelimiteerd gebruik gemaakt van elektriciteit en waterverbruik. Terwijl een hotel natuurlijk veel meer elektriciteit en water verbruikt. Kan jij niet je ontspanning halen op een camping, probeer dan aan andere milieubewuste zaken te denken zoals het hergebruiken van hotelhanddoeken en het uitdoen van lichten, airco’s en verwarmingen als dit onnodig is.