Het mooie van zonne-energie is dat het een onuitputtelijke en altijd aanwezige bron van groene energie is. Genoeg reden dus dat innovaties omtrent zonne-energie niet te stoppen zijn. Ook normale huishoudens kiezen steeds vaker voor een investering op het dak. Door middel van zonnepanelen wordt je immers (deels) zelfvoorzienend in je stroomtoevoer.
Wat is zonne-energie eigenlijk?
Uiteraard is de zon een bron die nooit opraakt, een eeuwige bron van warmte en licht. Hoe wordt de energie omgezet om uiteindelijk stroom uit het stopcontact te worden? Zonnepanelen kunnen energie van de zon omzetten in elektrische spanning. Dit proces wordt met een moeilijk woord ook wel fotovoltaïsche reactie genoemd. De ontstane elektrische spanning kan worden omgezet in elektriciteit. Er zijn naast zonnepanelen nog andere technieken om gebruik te maken van zonlicht, zoals zonnespiegels en zonneschotels. In Nederland zie je deze technieken echter nauwelijks omdat het zonlicht in Nederland hiervoor niet geschikt is. Je hebt namelijk direct licht nodig en in Nederlands is het zonlicht verspreid.
Zonnepanelen op het dak van je huis
De meest bekende optie voor het opwekken van energie uit de zon zijn zonnepanelen. Door de vele innovaties met betrekking tot dit product worden zonnepanelen steeds efficiënter en goedkoper. Tegenwoordig is het gemiddelde zonnepaneel in staat om per jaar zo’n 300 kWh op te wekken, een gemiddeld huishouden gebruikt 3.600 kWh per jaar. Een eenvoudig sommetje doet ons concluderen dat je er dus twaalf op je dak kunt installeren en daarmee je eigen jaarverbruik hebt gedekt. Uiteraard moet je rekening houden met 6-8 jaren voor je je investering ook weer terug verdient hebt. Dat is overigens een schijntje als je weet dat je van de meeste zonnepanelen zo’n 25 jaar gebruik maakt.
Esthetiek vs. rendement
Voor sommige mensen is een esthetisch argument voldoende om géén panelen op het dak te leggen omdat het er lelijk uitziet. Of zonnepanelen een goed idee is hangt dus nogal af van het perspectief van waaruit je dit bekijkt: kies je voor esthetiek of rendement? Echter, gezien de ontwikkelingen van het steeds duurder worden van conservatieve energie en het belasten ervan is het wellicht een goed idee om jezelf aan te wennen dat je dak een ander uiterlijk mág hebben dan je gewend bent. Voor veel Nederlanders is geld een goed argument om een dergelijk alternatief te overwegen én je draagt bij een duurzamere milieuvriendelijker manier van energie opwekken en verbruiken. Overigens is er bij innovators wel degelijk oog voor het esthetische argument. Zo worden er bijvoorbeeld al minder in het oog springende producten ontwikkelt, zoals kozijnen die energie kunnen opwekken uit de zon.
Alternatieven wanneer je niet zelf zonnepanelen kunt plaatsen
Sommige daken zijn niet geschikt om zelf zonne energie op te wekken met zonnepanelen. In dat geval ben je afhankelijk van energieleveranciers. Gelukkig zijn er steeds meer energieleveranciers die investeren in duurzame energievormen of zelfs alléén duurzame energie leveren. Het is moeilijk om in te schatten voor een ‘gewone’ consument of de energie die aangeboden wordt ook echt groen is. Zo zijn er leveranciers die grijze stroom verkopen als groene stroom. Als je het echt belangrijk vindt dat je energie 100% groen is raden we dan ook aan je hier goed over voor te lichten. Er zijn daarnaast ook vaak opties om, wanneer je zonnepanelen bezit en stroom over hebt, deze stroom te verkopen aan andere verbruikers via een zonnecollectief in beheer van een groene energieleverancier.