Drie fabels over elektrisch rijden

Duurzaamheid is een centraal thema binnen onze samenleving en duurzaam rijden wordt daarom ook steeds meer gestimuleerd. Er zijn daarom steeds meer mensen die het overwegen om een elektrische auto te kopen of wellicht te leasen. Toch blijft de daadwerkelijke aanschaf vaak uit. Voor sommige mensen licht de drempel voor de aanschaf van een dergelijke auto toch nog te hoog. Dit kan mede komen door enkele nieuwtjes die worden verspreid over elektrisch rijden die mensen onzeker maken. We zetten hieronder drie fabeltjes op een rij die wellicht je gedachten kunnen veranderen.

Met elektrisch rijden kom je niet ver

Men heeft bij de aanschaf van elektrische auto’s vaak nog de angst om stil te komen staan. We zijn met een ‘normale’ auto gewend om naar een aantal kilometers snel bij te kunnen tanken en weer door te kunnen gaan. Rondom de elektrische auto’s zijn mensen nog wat sceptisch of het aantal oplaadpunten voldoende is voor het aantal gebruikers die dienen te gebruiken. Het is altijd mogelijk om zelf een laadpaal aan te schaffen, zodat de auto thuis altijd snel en gemakkelijk opgeladen kan worden. Bovendien hebben de nieuwere modellen een one-pedal drive. Dit betekent dat je met één pedaal zowel kan remmen als gasgeven. Dit kan energie terugwinnen voor je accu, waardoor meer kilometers gemaakt kunnen worden. Daar komt bij dat de nieuwere modellen vaak al 300 tot 500 kilometer kunnen rijden. Moet je een grotere afstand rijden dan dat? Tegenwoordig heb je langs de snelweg steeds meer snelladers.

Wachten op waterstof is beter

Een ander fabel is dat de productie van waterstof auto’s beter zou zijn dan elektrisch rijden. Veel mensen vinden het daarom een risico om elektrisch te gaan rijden, aangezien we over een paar jaar allemaal waterstof zouden rijden. Het zou dan een korte termijn investering zijn. Allereerst, is een korte termijn investering vooralsnog beter voor het milieu. Door middel van private lease zou je voor een periode van bijvoorbeeld twee jaar elektrisch kunnen rijden, zonder dat je de gehele auto dient aan te schaffen. Bovendien is de productie van waterstof niet per se efficiënter dan elektriciteit. Het rijden op waterstof kost veel meer energie dan het rijden van elektrisch. Daarnaast is het rijden op waterstof ook duurder dan bijvoorbeeld benzine. We zullen binnenkort daarom niet snel allen op waterstof rijden. Hiervoor zijn eerst nog een paar dure innovaties voor nodig.

De accu’s zijn nog niet van goede kwaliteit

De laatste fabel die de wereld uit geholpen dient te worden is toch wel de accu van de elektrische auto. De accu’s zouden nog niet van zulke goede kwaliteit zijn en daarom slechts enkele jaren meegaan. Hier is echter niets minder van waar. Het koeling systeem van de accu van een elektrische auto zorgt er juist voor dat ze veel langer meegaan dan bijvoorbeeld de accu van een smartphone.

Overweeg je nu sterk om een elektrische auto aan te schaffen, maar vind je het nog te duur voor eigen rekening? Kijk dan of het voordeliger is om vanuit je werkgever of eigen bedrijf een elektrische auto te leasen. Dit noemen ze ook wel zakelijk leasen.