Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, waar moet ik beginnen?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een onderwerp die je de laatste jaren steeds vaker hebt gehoord. Op verschillende studies is hier zelfs een heel vak aan gewijd. Reden hiervoor is om de nieuwe generatie werkers het belang mee te geven van het denken aan je omgeving. Jouw leven geef je door aan je kinderen en die hebben een gezonde planeet nodig om op te leven. Door vele bedrijven is MVO al in de armen gesloten en zelfs onderdeel geworden van de overkoepelende strategie. Echter zijn er nog steeds bedrijven die zich niet bezig houden met MVO. Dat is ook helemaal niet zo gek. MVO is een breed onderwerp en bij het implementeren van MVO kan gevolgen hebben op je bedrijfsprocessen. Om het bedrijfsleven te helpen met het implementeren van MVO zijn er verschillende acties ondernomen

Wat is milieumanagement?

Als je je nog niet eerder hebt bezig gehouden met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen heb je vast nog nooit gehoord van milieumanagement. Milieumanagement betreft het omgaan met alle regels omtrent MVO. In de  ISO 14001 staan alle regels beschreven waaraan een onderneming moet voldoen omtrent milieumanagement. Door het behalen van het ISO 14001 implementeer je in de organisatie verschillende systemen die ertoe bij moeten dragen dat jouw impact op het milieu wordt geminimaliseerd. Een voordeel van het behalen van dit certificaat is dat je nu ook mag meedoen aan verschillende aanbestedingen waarbij het hebben van het certificaat één van de voorwaarden is.

Een stapje verder zetten

Het implementeren van de ISO 14001 is een mooie eerste stap die jij als organisatie kan zetten. Er zijn echter meerdere certificaten die gehaald kunnen worden om de kwaliteit van een organisatie te waarborgen. Één van de meest bekende certificaten is de ISO 9001. De ISO 9001 is de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen. Deze norm legt de basis voor een kwalitatieve onderneming die voldoet aan alle internationale eisen.

Omdat MVO zo een breed onderwerp is, is het goed dat er vanuit overheden normen zijn beschreven die het bedrijfsleven de handvaten geven om MVO te implementeren in een organisatie. Het kost dus zeker ook wat tijd maar na verloop van tijd heb je door het behalen van de certificaten concurrentie voordeel opgebouwd.