4 Tips bij het vergelijken van verschillende energieleveranciers

Hoewel het tegenwoordig ontzettend eenvoudig is om over te stappen van energieleverancier, zitten veel huishoudens nog altijd bij een energieleverancier waar ze soms al tientallen jaren klant zijn.Hoewel hier in de basis niets mis mee is, betekent dit in veel gevallen dat men teveel betaalt voor de energie. Door over te stappen kan men gebruik maken van kortingen en acties die veel energieleveranciers hanteren. Bovendien kan men kiezen voor een leverancier die beter aansluit bij de eigen wensen, bijvoorbeeld groene stroom.

Ben je van plan over te stappen en ga je energieleveranciers vergelijken, hou dan in elk geval rekening met de volgende vier punten.

  1. Opbouw kosten

Een groot deel van de kosten van energie ligt wettelijk vast, maar je krijgt ook te maken met vaste kosten (vastrecht) en kosten per eenheid energie. Deze kosten mag de energieleverancier, binnen richtlijnen, zelf bepalen.Over het algemeen zijn er twee varianten: een laag vastrecht en hoge kosten per eenheid energie en een hoog vastrecht en lage kosten per eenheid energie. De vuistregel is dat lage verbruikers met de eerste optie het meest voordelig uit zijn, terwijl de tweede optie met name gunstig is voor grote verbruikers.

Weet je niet precies hoeveel je verbruikt, houd dit dan gedurende een gemiddelde week bij met de meter en vergelijk dit met de landelijke gemiddeldes voor huishoudens van het formaat van je eigen huishouden.

 

  1. Groen? Uit Nederland?

Voor veel mensen is het belangrijk om groene energie te gebruiken. Deze is opgewekt uit duurzame energiebronnen en vormt een kleinere belasting op het klimaat dan energie uit fossiele brandstoffen.Houd er rekening mee dat door regelgeving het mogelijk is om certificaten voor groene energie op te kopen uit het buitenland. Door deze vervolgens te leveren samen met grijze, vervuilende energie, mag een energieleverancier alsnog zeggen dat het groene stroom verkoopt.

Wil je zeker weten dat je stroom ├ęcht groen is, kies dan voor groene stroom uit Nederland. Hierbij kan er niet gesjoemeld worden met de eerdergenoemde certificaten (Garanties van Oorsprong). Een goed voorbeeld is Pure Energie. Lees Pure Energie ervaringen voor meer informatie.

 

  1. Contractduur

Meestal kun je kiezen tussen een tijdelijk contract (vaak 1 tot 5 jaar) of een contract van onbepaalde tijd. Bij een tijdelijk contract kun je doorgaans gebruik maken van kortingen en acties, maar betaal je een boete bij tussentijdse opzegging (bijvoorbeeld als je wilt overstappen). Bij een contract van onbepaalde tijd is dit niet het geval, maar heb je vaak geen kortingen of acties waarvan je gebruik kunt maken.

 

  1. Hoe denken (voormalige) klanten over de energieleveranciers?

Een energieleverancier zal zich altijd van zijn beste kant laten zien op de website en andere uitingen. Helaas wil dat niet altijd zeggen dat de energieleverancier deze verwachtingen ook nakomt.

Lees tijdens het vergelijken ook de ervaringen van (voormalige) klanten. Meestal geven deze je een redelijk goed idee van de stand van zaken bij de energieleverancier en de service die geleverd wordt.